Hoe moet je de spiegels
goed afstellen?

Afstellen binnenspiegel:

De binnenspiegel stel je zo af dat je, het verkeer achter je vanaf een grote afstand ziet aankomen zonder met je lichaam te bewegen. Vanuit je zithouding moet je de volledige achterruit kunnen zien. In het verticale midden van de binnenspiegel moet je het verticale midden van de achterruit zien.

Stel de spiegel met twee handen in zonder het spiegelglas aan te raken! Zo voorkom je dat je vingerafdrukken op je spiegels komen.

‘s Avonds

Wanneer je ’s avonds in het donker rijdt, kun je door het achteropkomende verkeer met groot of te hoog afgestelde verlichting verblind worden.

Anti verblindingsspiegel

De meeste auto’s zijn tegenwoordig voorzien van een anti verblindingsspiegel, die je kunt activeren door een hendel onder aan de binnenspiegel te verzetten. Bij wat nieuwere auto’s gebeurd dit automatisch.

Afstellen buitenspiegels:

De linkerbuitenspiegel en de rechterbuitenspiegel moet je zo afstellen dat je, vanuit je normale zithouding, een klein stukje van de zijkant van de auto kunt zien. De portierheldels zien is meestal voldoende. De horizon of einde van de weg moet je op 3 kwart van je spiegel kunnen zien. Door het juist afstellen van de spiegels verklein je de dode hoek en zie je het verkeer om je heen beter. Zo kun je het gevaar eerder zien en door goed te reageren kun je de meeste ongelukken voorkomen.

Onderstaande binnenspiegel is Goed afgesteld:

Onderstaande binnenspiegel is Fout afgesteld (spiegel staat te veel naar boven gericht):

Onderstaande binnenspiegel Fout afgesteld (spiegel staat te veel naar rechts gericht):

Onderstaande binnenspiegel Fout afgesteld (Spiegel staat te veel naar beneden gericht):

Linkerbuitenspiegels afstellen

Onderstaande rechterbuitenspiegel is Goed afgesteld:
Onderstaande linkerbuitenspiegel is Fout afgesteld (Je ziet te veel van de auto en einde van de weg is niet op 3 kwart hoogte​​​):
Onderstaande linkerbuitenspiegel is Fout afgesteld (Je ziet geen zijkant van de auto. Hierdoor heb je geen referentiepunt om de afstand in te schatten die je naast de auto hebt):
Onderstaande linkerbuitenspiegel is Fout afgesteld (Je ziet te veel van de auto en einde van de weg is niet op 3 kwart hoogte):

Rechterbuitenspiegels afstellen

Onderstaande rechterbuitenspiegel is Goed afgesteld:
Onderstaande rechterbuitenspiegel is Fout afgesteld (Je ziet te veel van de auto):
Onderstaande rechterbuitenspiegel is Fout afgesteld (Je ziet geen zijkant van de auto en einde van de weg is niet op 3 kwart hoogte​​​​​​​):