Keren in 2 keer steken leren

Lesonderdeel omkeer opdracht door middel van steken in 2 keer. Keren door middel van steken is een veel voorkomende bijzondere manoeuvre, waarbij je de auto in 2 steken binnen de beschikbare ruimte omkeert. De examinator van het CBR zal op de totale uitvoering hiervan, in combinatie met je kijkgedrag, beoordelen. In dit lesonderdeel geef ik aan hoe je deze bijzondere manoeuvre stap voor stap kunt uitvoeren om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Stap 1

In deze les behandelen we het keren door middel van steken in 2 keer. Zodra je een omkeer opdracht hebt gekregen, ga je opzoek naar voldoende ruimte om in 2 keer om te keren. De ruimte die je daarvoor nodig hebt verschilt en is onder andere afhankelijk van de grootte van je auto en de draaihoek. Als basis kun je de volgende richtlijnen hanteren: aan de rechterkant van de weg moet je met de auto achteruit tussen de auto’s in kunnen draaien. Aan de linkerkant van de weg moet er geen auto’s geparkeerd staan zodat je vooruit weg kunt rijden.

Stap 2
Kijk waar je wilt gaan keren
Kijk naar voren, in je binnenspiegel, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder om te bepalen of je veilig kunt stoppen.
Geef richting aan naar rechts en rem rustig af terwijl je nog een keer kijkt. Stop het liefst 1 meter vanaf de linker stoeprand, maar in dit geval 1 meter naast de linker auto.Schakel als je stil staat in zijn achteruit versnelling.

Stap 3
Kijk naar voren, in je binnenspiegel, linker buitenspiegel en over je linker schouder en ook naar voren, rechterbuitenspiegel en over je rechter schouder om te bepalen of je kunt wegrijden.Als het veilig is rijd dan langzaam met slippende koppeling achteruit en stuur dusdanig naar rechts dat de achterkant van je auto tussen de twee geparkeerde auto’s komt.Hou tijdens het rijden en zeker als je dwars over de weg staat al het verkeer om de 3 seconden in de gaten!

Stap 4
Vlak voordat de achterbanden de stoeprand raken rem je rustig af met de voetrem en stuur dan zo snel mogelijk naar links totdat je met je achterbanden de stoep raakt.

Stap 5
Schakel als je stil staat naar de 1e versnelling en kijk om je heen om te bepalen kijk of je kunt weg rijden. Rij rustig naar voren en stuur helemaal naar links toe als je nog niet klaar was met sturen. Blijf goed om je heen kijken voor mogelijk gevaar.Rij iets vlotter op het moment dat je klaar bent met sturen.

Stap 6
Kom aan de rechterkant van de weg uit en op het moment dat de auto recht staat kijk je in je binnenspiegel en linkerbuitenspiegel om te bepalen of je niet ingehaald wordt. Indien mogenlijk ga daarna vlot naar de maximum snelheid.