Clusteropdrachten

De video is nog niet beschikbaar, maar je kunt hieronder wel alvast de stappen en/of tips van dit lesonderdeel lezen.

Hoelang duurt het examen?

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator wil een zo’n goed mogelijk beeld krijgen van jou als zelfstandige bestuurder. Het grootste deel rijd je op opdracht, dat wil zeggen dat de examinator je vertelt waar je heen moet rijden. Je hoort dan op tijd of je naar rechts of links moet afslaan en als je niets hoort ga je rechtdoor, zoals in de rijles. De rest van het rijexamen kijkt de examinator naar de volgende specifieke onderdelen:

Zelfstandig route rijden

Het zelfstandig route rijden kan op verschillende manieren tijdens het rijexamen getoetst worden. Je weet niet welke van de 2 manieren je examinator zal kiezen. Je rijinstructeur zal dus aan al deze manieren in de rijles voldoende aandacht schenken.

Zelfstandig routerijden met een navigatiesysteem

Dit heb je in de vorige les kunnen lezen.

 

Clusteropdracht

Wat zijn clusteropdracchten?

Je rijdt bijvoorbeeld in een onbekende stad en vraagt de weg aan een voorbijganger. Deze legt je uit dat je de eerste weg links moet nemen, vervolgens bij de tweede verkeerslichten naar rechts moet gaan en dan de straat in moet rijden bij de bloemenstal. Met de clusteropdracht wordt deze situatie nagespeeld. Je examinator geeft je een aantal opdrachten achter elkaar (minimaal 3 en maximaal 5). Hij zal de opdrachten 1 of meerdere malen herhalen om te checken of het duidelijk is. Mocht het niet duidelijk zijn vraag het nog een keer. Daarna mag je zelfstandig de gegeven opdrachten uitvoeren. De clusteropdracht kan worden aangevuld met de opdracht om de blauwe ANWB borden te volgen naar een bepaalde bestemming.