Hellingproef met handrem:

Stap 1
Nadat je opdracht gekregen hebt om te stoppen op een helling om een helling proef uit te voeren volg je de volgende stappen. Kijk waar je het beste kunt gaan stoppen en of het veilig kan. Je kijkt hierbij naar voren, in je binnenspiegel, naar voren, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder om te bepalen of je veilig kunt stoppen. (bepaal tijdens het kijken of er geen brom-/fietsers of met snelheid van achteren aan komen die je voorrang moet verlenen). Geef richting aan naar rechts en rem rustig met je voetrem rustig af terwijl je nog een keer kijkt totdat je stil staat.

Stap 2
Na het stoppen schakel je eerst naar de 1e versnelling. Blijf wel op je voetrem staan! Als de auto stil staat zet je de auto op de handrem door het knopje ingedrukt te houden, handrem omhoog trekken totdat je voldoende spanning voelt. Laat dan eerst het knopje los voordat je de handrem los laat. Controleer door je voetrem rustig los te laten of de auto blijft staan. Als het toch naar achteren rolt rem dan direct af met je voetrem en span de handrem meer aan. Herhaal deze stappen totdat de auto wel blijft staan.

Stap 3
Kijk naar voren, in je binnenspiegel, naar voren, linker buitenspiegel en over je linker schouder om te bepalen of je veilig weg kunt rijden. Geef pas richting aan naar links als het vrij is en dat je wilt wegrijden.

Stap 4
Geef eerst een beetje gas totdat je de motor heel zachtjes hoort. Je toerenteller staan dan tussen 1000 & 2000 tpm. Laat daarna de koppeling langzaam opkomen totdat de motorkap een beetje omhoog begint te gaan. Houw het koppelingspedaal daar vast anders slaat de motor af! Trek je handrem een beetje omhoog voordat je het knopje indrukt. Laat de handrem rustig zakken zodat de auto naar voren kan gaan. Controleer of het controle lampje (!)  van je handrem uit is.

Stap 5
Geef een beetje gas erbij om vlotter door te kunnen rijden. Tijdens het gas geven gaat je snelheid omhoog en vanaf 10km/u laat je het koppelingspedaal voorzichtig helemaal los of schakel je door naar de volgende versnelling. Kijk voor de zekerheid nog een keer in je binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en linker schouder tijdens het wegrijden om te bepalen of dat er iemand aankomt en je ingehaald wordt.

Hellingproef met voetrem

Stap 1
Nadat je opdracht gekregen hebt om te stoppen op een helling om een helling proef uit te voeren volg je de volgende stappen. Kijk waar je het beste kunt gaan stoppen en of het veilig kan. Je kijkt hierbij naar voren, in je binnenspiegel, naar voren, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder om te bepalen of je veilig kunt stoppen. (bepaal tijdens het kijken of er geen brom-/fietsers of met snelheid van achteren aan komen die je voorrang moet verlenen). Geef richting aan naar rechts en rem rustig met je voetrem rustig af terwijl je nog een keer kijkt totdat je stil staat

Stap 2
Na het stoppen schakel je eerst naar de 1e versnelling. Blijf wel op je voetrem staan. Kijk naar voren, in je binnenspiegel, naar voren, linker buitenspiegel en over je linker schouder om te bepalen of je veilig weg kunt rijden. Geef pas richting aan naar links als het vrij is en dat je wilt rijden.

Stap 3
Laat het koppelingspedaal voorzichtig opkomen tot dat je de motor hoort zachtjes brommen (dit is het aangrijpingspunt). (als het goed is zie je ook dat het toerental een beetje afneemt of je voelt via je rug een lichte trilling van de automotor) Houd wel je koppelingspedaal op het aangrijpingspunt vast! Anders valt de motor uit.

Stap 4
Laat nu pas het rempedaal rustig los en controleer of de auto naar voren gaat. Geef een beetje gas erbij om vlotter door te kunnen rijden. Tijdens het gas geven gaat je snelheid omhoog en vanaf 10km/u laat je het koppelingspedaal voorzichtig verder los of schakel je door naar de volgende versnelling. Kijk voor de zekerheid nog een keer in je binnen spiegel, linkerbuitenspiegel en linker schouder tijdens het wegrijden om te bepalen of dat er iemand aankomt en je ingehaald wordt.