Invoegen en uitvoegen snelweg

Invoegen op de snelweg

Kijk van afstand hoe druk het is. Kijk voor, binnenspiegel, voor, linker buitenspiegel en over je linker schouder. Zorg voordat je gaat invoegen dat je even hard rijdt of iets harder dan de bestuurders op de snelweg. Het liefs maximum snelheid waar het mogelijk is!

Geef pas richting aan als je kunt opschuiven (dus nadat je volledig gekeken hebt!) Je mag geen richting aangeven indien er iemand met hogere snelheid aankomt rijden. Als je snelheid vrijwel gelijk is mag je wel richting geven om ruimte te vragen.

Zorg dat je zo snel mogelijk naar de maximum snelheid gaat. Dus schakelen het liefs tussen 3000 toeren en 3500 toeren, maar niet te hoge toeren maken (denk aan de rode cijfers) of te vroeg door schakelen.

Hou iedereen om je heen in de gaten en kijk waar er ruimte is om eventueel uit te wijken als het nodig mocht zijn. Dus regelmatig in je spiegels & over je schouders kijken!

Ga nooit opschuiven als er iemand met een hogere snelheid aan komt of vlak achter een bestuurder! Kijk dus goed in je binnenspiegel, linker buitenspiegel en over je linker schouder.

Zorg dat je nooit te lang naast iemand blijft rijden als je wilt invoegen! Beter is schuin voor of achter iemand te rijden zodat je wel kunt invoegen!

Kijk tijdens het opschuiven nog een keer kijken naar voren, in je binnenspiegel, voren, linker buitenspiegel en over je linker schouder. Om zeker van te zijn dat je niemand gemist hebt of dat iedereen om je heen jou ruimte geeft om in te voegen.

Na het invoegen voldoende afstand houden! Houdt 2 seconde afstand als je de remlichten van de 2e auto voor je kunt zien. Houdt 3 seconde afstand indien je dat niet kunt zien (bijvoorbeeld als je achter een vrachtwagen of een busje rijdt).

Bij file meer afstand houden tijdens het stoppen en het verkeer waarschuwen met je alarmlichten!

Tips bij het uitvoegen

  • Geef tijdig (300 meter van te voren) richting aan naar rechts, maar wel nadat je gekeken hebt naar voren, in je binnenspiegel, voren, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder.
  • Kijk voor dat je uitvoegt nog een keer of het veilig is om op te schuiven!
  • Hou je richtingaanwijzer aan zolang je links naast je blokjes ziet. Na de laatste pijl houden de blokjes op en dan zet je het knipperlicht uit.
  • Schakel altijd voor de (scherpe) bocht naar de juiste versnelling (meestal 3e of 4e versnelling). Laat tijdens het remmen je koppelingspedaal voor de bocht weer opkomen zodat je ook op de motor afremt en controle over het voertuig hebt.
  • Hou tijdens het uitvoegen iedereen om je heen in de gaten.
  • Bij file meer afstand houden tijdens het stoppen en het verkeer waarschuwen met je alarmlichten!

Let op! Tijdens het examen

  • Durf in te halen als het mogelijk is om vlot naar de maximum snelheid te gaan!
  • Ga niet na het inhalen, naast een invoeg gedeelte terug opschuiven naar de rechter strook, als er auto’s zijn die willen invoegen!

Download de PDF met extra tips voor veelgemaakte fouten bij in- en uitvoegen.