Rijstrook wisselen

Inhalen en of van rijstrook wisselen

De video is nog niet beschikbaar, maar je kunt hieronder wel alvast de stappen en/of tips van dit lesonderdeel lezen.

Hoe moet je van rijstrook wisselen?

Helaas komt het nog steeds vaak voor dat leerlingen zakken, omdat ze niet goed kijken tijdens het verplaatsen van één of meerdere rijstroken. Hieronder zien jullie stapsgewijs een voorbeeld met de daarbij behorende kijktechnieken om van de rechter rijstrook naar de linker rijstrook te gaan en andersom.

Leer dit goed uit jullie hoofd!!! Als je ten minste niet wilt zakken voor dit onderwerp!

  • Kijk naar voren: Uiteraard kijk je eerst naar voren en bepaal of je mag inhalen en bepaal daarna of je kunt gaan inhalen. Denk hierbij aan tegenliggers, wegversmalling of andere obstakels. Er mag geen gevaar of hinder ontstaan of kunnen ontstaan voor andere weggebruikers!
  • Kijk in je binnenspiegel: Bepaal of er iemand met hogere snelheid van achteren aan komt. Door regelmatig te kijken kunt je de snelheid van naderende voertuigen in schatten. Als men véél harder rijdt, kun je beter even wachten met het opschuiven totdat het voertuig voorbij gereden is. Als men iets harder rijdt en het voertuig is nog op voldoende afstand van jou, dan kun je door middel van meer gas te geven de afstand vergroten, zodat je toch verder kunt gaan met het wisselen van rijstrook.
  • Kijk dan in je linkerbuitenspiegel: Bepaal of er iemand dicht in de buurt is en sneller aankomt. Dan mag je geen richting aangeven en van rijstrook wisselen!
  • Kijk daarna over je linkerschouder: Bepaal of je iemand naast je ziet. Het is stom maar waar: er zijn leerlingen die zien dat er een voertuig naast hen bevindt en toch willen ze gaan opschuiven! Doe dit niet, want dan breng je anderen in gevaar en zak je dus!!!
  • Geef nu pas richting aan: Als alles veilig is dan moet je richting geven naar links op het moment dat de auto waarachter je wilt opschuiven naast je bevindt. Zo zien de bestuurders achter die auto op tijd dan jij ertussen wilt en dan is de kans dat ze jou de ruimte geven veel groter.
  • Kijk voor het sturen: Nadat je richting gegeven hebt, kijk je weer naar voren, in je binnenspiegel of de situatie niet veranderd is. Daarna kijk je voor je en schuif je rustig op naar de linker lijn zonder het aan te raken.
  • Kijk voor het wisselen van de lijn: Op het moment dat je met je banden tegen de lijn of blokjes komt, moet je kijken in je linker buitenspiegel en over je linkerschouder. Bepaal of de bestuurders achter je blijven, niet dichterbij komen en naast je vrij is om te sturen.
  • Wisselen van rijstrook: Als het vrij blijft, schuif dan tijdens het kijken (linker buitenspiegel en linker schouder) rustig op naar de linkerrijstrook. Zorg wel ervoor dat je dezelfde snelheid rijdt als degene waarachter je wilt gaan opschuiven. De ruimte moet niet te groot worden tenzij ze te hard rijden.
  • Na controle: Na het opschuiven kijk je in je binnenspiegel en linker buitenspiegel. Als je tussen twee auto’s opgeschoven bent ga je na het opschuiven een veilige afstand houden. Dat kan 2 seconden of 3 seconden zijn, wat afhankelijk is van het zicht voor je.